Logotype

Landbaserad vindkraft

Ånglarna

Falun, Sverige

Fas
Byggnationsfas
Plats
Falun
Produktion
315-355 GWh
Kapacitet
115 MW

El till 70 000 hushåll om året och lokal återbäring

Den planerade vindparken Ånglarna ligger cirka 40 kilometer nordost om Falun i Falu kommun. Området utgörs av en höjdplatå på 300–420 m mellan Svärdsjö – Lumsheden – Jädraås.

Anläggningen kommer att bestå av 18 verk med en totalhöjd om 220 meter (från mark till rotorns högsta punkt) på en samfällighet som ägs av Svärdsjö Svartnäs Besparingsskog. Vintjärn är närmaste samhälle på cirka 7 kilometer avstånd från projekt­området.

Den årliga produktionen från vindparken beräknas till cirka 346 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 70 000 hushåll.

Nyckelfakta

Projekt­ets nyckelfakta

Teknologi
Landbaserad vindkraft
Fas
Byggnationsfas
Plats
Falun
Antal turbiner
18
Höjd
220 m
Produktion
315-355 GWh
Kapacitet
115 MW

Vad händer i projekt­et?

Under våren har byggnationen gått enligt plan. Det innebär att såväl vägarna i vindparken som kranplatser vid vindkraftverken nu i stort sett är klara. Arbetet med kabelförläggning av det interna elnätet är färdigställt. Vid nätstationen i vindparkens södra del pågår markarbeten.

NCC arbetar med det som kallas grundläggning av fundament, vilket innebär att fundamentens armering sätts på plats, grusbäddar förbereds och tomma rör har dragits fram för att elkablar ska komma upp på rätt ställen vid gjutningen.

Efter semestern är det fokus på gjutning av fundament till vindkraftverken. Totalt är det 18 fundament som ska gjutas.

Samarbetspartners

Vår kontrakterade anläggningsentreprenör är NCC AB och vindkraftverken kommer att levereras av Vestas. I projekt­et kommer vi och våra huvudentreprenörer behöva hjälp av lokala krafter. Det kan röra sig om allt från städning, catering och logi till däckreparationer och entreprenadmaskiner. Om ni är intresserade av att hjälpa till får ni gärna skicka information via e-post till oss. Se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Observera att OX2 inte kan påverka val av underentreprenörer, men vi hjälper mer än gärna till att förmedla kontakt och sprida information så att så många lokala entreprenörer som möjligt kan bli involverade i projekt­et.

Projekt­ Ånglarna finns med på den digitala plattformen Leverantörsnod DalaVindkraft där du som har företag kan registrera dig för att erbjuda varor och tjänster till oss som bygger vindkraft i Dalarna.

Projekt­ets bidrag till lokalsamhället

Bygdepengen från vindpark Ånglarna kommer att vara 360 000 kr/år, där vindparkens ägare och Svärdsjö-Svartnäs Besparingsskog står för 50 procent var. Svärdsjö Intresseförening kommer att vara mottagare av bygdepengen och den kommer att betalas ut årligen under vindparkens driftstid (ca 35 år) i enlighet med ett avtal som upprättats med föreningen. Pengarna ska användas till främjande av projekt­ eller gemensamma anläggningar som är positiva för utvecklingen i hela Svärdsjöbygden.

OX2 har även fått ta del av information om det engagemang som finns för att starta upp anläggningen Svärdsjöliften igen. Vi är därför glada att 2025 kunna gå in med en sponsring till Svärdsjöliften. 
 
Svärdsjö SOK har givit oss möjlighet att bidra ekonomiskt för att möjliggöra elanslutning av olika planerade faciliteter vid skidspåren i Vintjärn.

Biologisk mångfald

Som en del av vindkraftsprojekt­et genomför OX2 åtgärder som är positiva för områdets biologiska mångfald. Vi arbetar tillsammans med markägaren Svärdsjö Svartnäs Besparingsskog med att identifiera lämpliga åtgärder för att gynna hotade arter, skogliga miljöer och vattenmiljöer. Vi vill gärna komma i kontakt med både föreningar och individer som kan bidra med kunskap eller engagemang till arbetet med biologisk mångfald. Kontakta oss gärna om du vill bidra.

Inom ramen för projekt­et passar vi även på att förbättra fiskvandringsvägar genom utbyte av vägtrummor till nya större trummor eller valvbågar i vattendragen i området. En av de åtgärder som blivit klar under våren är att en tidigare underdimensionerad vägtrumma bytts ut mot en stor valvbåge. Med valvbågen på plats skapas bättre vandringsmöjligheter för fisk. Den ska även åtgärda tidigare problem med att vägen vid upprepade tillfällen blivit överspolad vid kraftigt vattenflöde.

Vill du veta mer?

Projekt­kontakter för Ånglarna

Projekt­ledare
Robert Brockne

+46 722 15 51 54
robert.brockne@​ox2.com

Tilllstånd och kommunikation
Sara Österberg

+46 10-186 30 45